På Bar 1567 inviterer Østfoldmuseene deg til et litt uvanlig barbesøk hvor du får bli kjent med folk som har satt sitt preg på Fredrikstad-historien. Fra barmenyen får du velge filmer som forteller historien om ulike personer som hver på sin måte har formet vår byhistorie. Filmene projiseres på veggene som omslutter baren, og gir gjestene en følelse av å sitte midt i begivenhetene.

21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. I år feires Skeivt Kulturår 2022. Østfoldmuseene har et eget program for dette:

Skeivt Kulturår Historien om Henki Hauge Karlsen

Henki-Hauge-Karlsen-portrett

Foto: Hans Jan Aarsund

I anledning Skeivt Kulturår har Østfoldmuseene hentet frem historien om Henki Hauge Karlsen. Netron har produsert filmen om bartenderen som endte opp med å gi AIDS-epidemien et ansikt ved å sette søkelyset på homofiles rettigheter. Henki vant saken i høyesterett, men tapte mot sykdommen. For ettertiden har han blitt et symbol på kampen for likeverd og rettferdighet.

Utover våren 2022 oppdateres barmenyen med ytterligere to filmer fra Netron Film.

Teste – justere – lansere!

Når man skal jobbe med formidling av levende bilder er mediet og publikums-situasjonen viktige faktorer. Alle flater oppleves forskjellig, og dette rommet gjør at man er inne i historien. Det krever en annen tilnærming, tempo og komposisjon enn andre flater. Selv om vi tester dette i VR før vi tester det i rommet får vi oss alltid overraskelser. Her måtte vi justere en god del før vi sa oss fornøyde til slutt. Nå har vi hatt premierevisning med gode tilbakemeldinger.

Skeivt Kulturår Historien om Henki Hauge Karlsen

Utstillingen Polar Bear

Snart åpnes også utstillingen Polar Bear hvor Netron har produsert innhold til installasjonene.

Prosjektet er omfattende og tar Østfoldmuseene i en ny fortellerteknisk retning. For oss er dette et kremprosjekt hvor vi både får brukt vår erfaring og kompetanse.

Skeivt Kulturår Historien om Henki Hauge Karlsen
Nysgjerrig på erfaringene våre med digital historiefortelling?

Spør Torgeir torgeir@netron.no eller Morten Marius morten@netron.no

Relatert Lesestoff